Menü Bezárás

Magical Alaskan X csizma

Szürke, 41-es méret

egy pár szürke Magical Alaskan X barefoot csizma

A Magical Alaskan X csizmát a most nyílt magyar barefoot cipő webshop, a Barefoot Family (www.barefootfamily.hu) ajánlotta fel tesztelésre, de az alábbiak a saját független véleményemet tükrözik.

A lábam

Hossz: 250 / 252 mmSzélesség: 94 mmVolumen: kicsi
Rüszt: kifejezetten alacsony(150 mm a padlótól a padlóig)
Lábforma: lejtős = egyiptomi(a nagylábujjam a leghosszabb)

Bevezetés

Magical Shoes egy lengyel, családi üzemeltetésű, több generációra visszanyúló cég. A termékek kézzel készülnek Lengyelországban, az alapanyagokat helyben szerzik be és gondos minőségellenőrzésnek vetik alá, a feldolgozás során pedig környezetbarát technológiákat, megoldásokat használnak. Gyermek- és felnőtt cipőket egyaránt árusítanak, jellemzően hétköznapi/sportos stílusban (kivéve a balerinát), minden évszakra – bár a felnőtt szandáljaik igen sajátos stílust képviselnek.  Az Alaskan alighanem a legismertebb modelljük, sokan viselik mindenfelé a világban.

Méretezés & forma

Mérettábla

Magical Shoes mérettáblázat

Méretek részletesen

Belső talphossz (bth): 260 mm. Bár ez az abszolút minimum, amire a lábamnak hosszúságban szüksége van, a tág belső tér és a puha bőr miatt bőven elegendőnek bizonyult, még lejtőn lefelé menet sem értek a lábujjaim a cipő elejéhez. 

Szélesség: 99 mm. A felsőrész pihe-puha bőrből készült. Hasított bőr védőszalag fut rajta körbe, emiatt kevésbé tud kitágulni, ha erre lenne szükséged, a bőséges volumen egy része viszont átkonvertálódhat szélességbe. 

Az én közepesen széles és alacsony rüsztű lábamra nagyon vastag zoknit kell húzni ahhoz, hogy ne járjon benne fel-alá a sarkam, és még egy talpbetéttel is csökkentem az én igényeimhez képest túlméretezett belső teret. Ha kiveszem a talpbetétet, kényelmesen beleférek lábujjszéttartóval is.  Én a lehető legszorosabbra fűzöm a szárát, de bőven van benne hely mindenféle méretű rüsztnek. 

Cipőforma / lábforma

egy pár szürke Magical Alaskan X téli barefoot csizma felülnézetben az őszi avaron

A cipő eleje, közepe és a sarokrész egyaránt meglehetősen széles. A formája egyenes (azaz nem bab alakú). 

Az orra finoman csapott, várhatóan a legtöbb lábformára jó lehet, de akinek a 2. lábujja a leghosszabb, annak előfordulhat, hogy eggyel nagyobb méret kell belőle.

Nagy volumenű láb is belefér, a cipőfűzővel jól méretre lehet igazítani, bokában hátul pedig egy gumibetét biztosít még egy kis extra rugalmasságot.

egy pár szürke Magical Alaskan X barefoot csizma hátulnézetben

Mindent összevetve széles és nagy volumenű lábra illik a legjobban, beleértve a sarkat is. 

Műszaki jellemzők

Felsőrész és bélés

Nagyon puha és szép bőrből készült (az ugyanígy kinéző Buffalo modell pedig prémium nappa bőrből), hasított bőr védőszalaggal körben az elején, az oldalán és a sarkán. 

Néha előfordul, hogy egy cipő nyelve merevebb és bevág, de az Alaskan mindenhol puha, rugalmas és kényelmes – ez alól a nyelve sem kivétel.

Belülről végig meleg gyapjúbélés borítja, a talpát is. Ez idővel valamelyest lelapulhat, amitől megnőhet a belső tér; akinek szűkös vagy épp kicsit túl tágas a cipő, az jól teszi, ha számol ezzel.  

bal lábra való Magical Alaskan barefoot csizma gyapjú bélése felülnézetben

Szuperül szellőzik, 10 C° körüli hőmérsékleten még vastag gyapjúzokniban sem izzadt benne a lábam (pedig izzadós). 

Talp

Sarokemelés- és alátámasztásmentes.

Gumiból készült, puha minden irányban hajlékony, ez az egyik legrugalmasabb talp, amivel valaha találkoztam – ami meglepő teljesítmény egy csizmától. Hátul és elöl picit felkunkorodik a gumi, ami védi a felsőrészt, de nem korlátozza a láb szabadságát.

4 mm + 3 mm mintázat mellett kiváló talajérzetet ad, ebben felveszi a versenyt a Merrell Vapor Glove-val, ami szerintem már-már varázslat.

Csúszásmentesnek hirdetik, és tény, hogy erdei sétákon stabilnak éreztem, de keményebb körülmények között még nem tudtam próbára tenni. A tél közeledtével remélem, előbb-utóbb hóban/jégen is le tudom majd csekkolni, mit tud. Egy keskeny patakocskán átkeltem benne, és nem csúsztam meg a nedves köveken. 

Egyebek (Súly, cipőfűző/cipzár, vízállóság)

Súly

A Magical Shoes honlapon 230 g-ot írnak 43-as méretben, az én mérésem szerint 400 g 41-es méretben, ami egy csizmánál még mindig szuper könnyűnek számít. Alig érzed, hogy van valami a lábadon!

Cipőfűző / cipzár 

Az, hogy fűzője is van meg cipzárja is, rendkívül praktikus: jól a lábadra igazíthatod a szélességét, mégis gyorsan tudod fel-levenni. A fűző nagyon erős anyagból készült és valószínűleg soha nem megy tönkre, ugyanakkor sajnos kifejezetten nehezen csúszik a lyukakban, ezért azt javaslom, jól állítsd be, mielőtt útnak indulsz! Menet közben nemigen fogsz ezzel bindzsizni. És ha egyszer beállítottad, esélyes, hogy nem lesz kedved újra nekilátni a dolognak – én a magam részéről inkább mindig ugyanolyan vastag zoknival veszem fel, nem fűzöm át, amíg nem muszáj. 

A nyelv közepéről szerencsére nem spórolták le a kis hurkot, ami a helyén tartja. Olyan bosszantó tud lenni, amikor ez az apró, de fontos részlet hiányzik!

A cipzár elhelyezése szokatlan: nem belül fut, hanem kívül, ezáltal valamivel nehezebb hozzáférni, cserébe viszont mélyebben le lehet húzni, így könnyebb magas rüsztre felhúzni a cipőt, ami sokaknak fog segítséget jelenteni. 

Vízállóság

Szerintem ez egy nagyon fontos szempont cipőknél. Nem szeretem, ha elázik a lábam, különösen hideg időben! Az Alaskant vízhatlan membránnal látták el, ami esőben-hóban igencsak jól jön. Arról, hogy a membrán hogyan teljesít, egyelőre nem tudok beszámolni, mindenesetre azért kívülről is impregnáltam a bőrt Nikwax-szal, és örömmel vettem tudomásul, hogy ez gyakorlatilag nem befolyásolta a cipő színét. Kirándultam benne az erdőben, jártam benne nedves füvön, és szárazon tartotta a lábam. Mély sárba viszont nem szívesen másznék bele benne.

A nyelve nincs oldalt bevarrva, és a cipzárja nem vízálló. 

Stílus & dizájn

Általános kinézet

Ez egy hétköznapi városi csizma, és ennek a feladatnak tökéletesen meg is felel, de a puhasága, a rugalmassága és a kiváló talajérzet miatt a természetben tett sétákra is ajánlom. Hétköznapi szoknyához, ruhához is felvehető. 

A sok jól megtervezett kis részlet harmonikus összképet ad. A sötét védőszalag optikailag slankítja az orr-részt, ami a mi keskeny cipőkre kalibrált szemünknek jóleső látvány. Kiegyensúlyozott, egyszerű díszítések teszik széppé: a fűző, a cipzár, a függőleges csík a sarkán, a majmos logó a külső oldalán, és az MS logó a cipőnyelv tetején. Az kérdés a számomra, hogy a Buffalo Pamino ill. Dun modellek világos cipőfűzője mennyire könnyen koszolódik, mert ki-befűzni fáradságos feladat lenne, úgyhogy nemigen akarnád gyakran mosni. A Buffalo Chestnut modell sötét cipzárja kissé meglepett, én a bőr színéhez közelebb álló árnyalatot választottam volna, de ez egyéni preferencia kérdése.

A bőr gyorsan gyűrődik, amitől a cipő hamar elveszíti kezdeti sima kinézetét, de ha a pihe-puha komfort és a simaság között kell választani – márpedig legtöbbször ez a kérdés – én habozás nélkül az előbbire szavazok.

A művészi, cuki majmos logó élénksárga színben a talpon is megjelenik. Újonnan csuda jól néz ki, de a használattól gyorsan összekoszolódik és elhalványul.

Egyetlenegy arra utaló jelet találtam a csizmán, hogy kézzel készült: a talpán volt néhány apró, csillogó ragasztónyom, amit csakis azért vettem észre, mert a befotózásnál rávetült a fény. Egyébként rendkívül precíz munkát végeztek vele!

Színek

Azért választottam a szürkét, mert semleges, a feketét pedig néha már kissé unom. Nem csalódtam! Mindenhez megy, kivéve talán a barnát – ami viszont amúgy sem az én színem.

A választékban szerepel még a kötelező fekete, valamint – némi meglepetésre – a barna öt (!) különböző árnyalata. Elvben az Alaskan X és az Alaskan Buffalo bőr felsőrésze valamennyire különböző minőséget képvisel, de nem láttam okát, hogy külön kategóriákba soroljam őket, mert kinézetre egyformák.

Unisex

Az Alaskan a férfi és a női cipők között is megjelenik a honlapon, és a két mérettábla megegyezik, tehát unisex modellről van szó. Az én megjegyzéseim a méretről női szempontból íródtak, de a csizma felépítése ránézésre is egyformán megcélozza mindkét nemet. 

Összefoglalás és megjegyzések

A Magical Alaskan sokoldalúan használható, a gyártó ajánlása alapján akár -12 ° C-ig melegen tartja az ember lábát. Ha csak egy pár csizma fér bele a költségvetésedbe, szerintem ez egy jó választás. Annak ajánlom elsősorban, akinek széles a lába és a sarka, magas a rüsztje, és aki szereti az intenzív barefoot élményt.  Ez egy rendkívül puha, könnyű és rugalmas modell, annyira mezítlábas, amennyire cipő csak lehet. 

A bélésből néha egy-egy kis csimbók a zoknimon marad, ezért felmerül a kérdés, hogy hosszú távon mennyire kopik ki, de ettől eltekintve nagyon elégedett vagyok a minőséggel. 

Youtube videóismertető

Magical Alaskan X winter boots

Értékelés

Barefoot jelleg⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️
Komfort⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️
Stílus⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️
Minőség ⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️
Mennyire illik az én lábamra⭐️ ⭐️ ⭐️

📌📌📌 Érdekes volt? További cipőtesztek, összehasonlítások itt ➡️ Barefoot cipőtesztek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük