Menü Bezárás

Online vásárlás – tippek és trükkök

online vásárlás - tippek és trükkök illusztráció

Biztonság

Online vásárlás előtt mindig ellenőrizd, hogy a honlap megbízható-e! Ha gyanúsan alacsony az ár a piaci árakhoz képest, ha nincs egyértelműen feltüntetett elérhetőség, felhasználási feltételek, ha rossz fordításban szerepelnek a szövegek, vagy ha bármi furcsaságot észlelsz, inkább ellenőrizd le: kérdezz rá egy csoportban, vagy írj a cégnek és várd meg, hogy kapsz-e rendes választ stb.!

A Paypal plusz védelmet biztosít, ha rajtuk keresztül fizetsz, könnyebben visszakaphatod a pénzed egy esetleges csalótól, illetve ahol Paypales fizetési lehetőség van, az nagyobb eséllyel legitim oldal.

Magyarokra specializálódott kamu oldalak listája itt: https://www.barefootbudapest.hu/tudastar/hol-kaphato-barefoot-cipo/

Méret

Az online vásárlás ruhaneműknél mindig rizikós, de az alábbiak betartásával megnő a jó méretválasztás esélye:

  • Ne az általában viselt méretedből indulj ki, hanem pontosan mérd le a lábad – részletes tanácsok itt: https://www.barefootbudapest.hu/2021/07/23/hogy-merjem-le-a-labam/
  • Tanulmányozd figyelmesen a gyártó oldalán a mérettáblázatot, és ha vannak, olvass bele a vásárlói visszajelzésekbe (a Groundies oldalán pl. sokan írnak a méretről)!
  • Ha mérethatáron vagy, jellemzően érdemes a nagyobb méretet rendelni, vagy mindkettőt, hiszen a visszaszállítási költséget is visszakaphatod (ld. lejjebb).

Határidők

Mindig ellenőrizd, mennyi időd van az esetlegesen nem megfelelő méret visszaküldésére! (Itthon jellemzően 14 nap, külföldi rendelésnél sokszor akár 30 nap), és azt is, hogy mennyi idő alatt térítik vissza a pénzed, ha visszaküldöd a cipőt! Ez segít a tervezésben.

Valutaváltás – spórolás Revolut-tal

A telefonodra ingyenesen kérhetsz Revolut virtuális kártyát (postán kérhetsz hozzá fizikait is, ami külföldi utaknál jól jöhet). Ezen kedvező árfolyamon, gyorsan és egyszerűen válthatsz valutát anélkül, hogy devizaszámlát kellene tartanod egy bankban. Kártyaként is használhatod, de utalni is tudsz róla.

Visszaposta – figyelem, fontos változás!

Az a tapasztalatom, hogy külföldre a Magyar Posta szállít a legdrágábban. Nekem ezek váltak be (érdemes összehasonlítani az áraikat, mert a célországtól függően változnak):

https://csomagnet.hu

https://www.pmpexpress.hu

Amerikai csoportokban az alábbit ajánlották Európába történő visszaküldéshez (én magam nem próbáltam, mert Magyarországon élek) https://www.pirateship.com/features

Paypal visszatérített visszaküldés – megspórolhatod a visszaposta árát! (csak 2022. november 27-ig!)

A hazai cipőboltok jellemzően nagyon barátságos szállítási árakkal (értékhatártól függően akár ingyenes kiszállítással) dolgoznak, de ha külföldre kell visszaküldened egy cipőt, az bizony több ezer Ft-ba kerül.

A Paypalnek van egy ingyenes szolgáltatása, melyben – ha rajtuk keresztül fizettél – évi max. 12 alkalommal és alkalmanként max. 9.300 Ft összegben megtérítik a visszaposta árát a Paypal számládra (tehát ezt a pénzt csak Paypales vásárlásra fogod tudni majd felhasználni).

!!! VÁLTOZÁS !!! A visszatérített visszaküldés szolgáltatást a Paypal 2022. november 28-tól nem biztosítja!

Tippek

  • Érdemes a Revolut kártyádat felvenni a Paypal fiókodba, és azzal fizetni. Vigyázz, hogy ne a Paypal valutaváltási árfolyamát válaszd fizetéskor, hanem a saját bankodét (A Paypal váltási árfolyamain többezer Ft-ot veszíthetsz!).
  • Ha futárszolgálattal postáztál, jellemzően a cipő visszaérkezéséről az eladó által küldött visszaigazoló e-mailt fogadja el a Paypal bizonyítékként arra, hogy jogosult vagy a visszatérítésre. A nagyobb cégek, mint pl. a Groundies, automatikusan generált e-mailt küldenek, de volt, akitől kérnem kellett. Ennek van némi átfutása, és mivel a bizonyító dokumentumot a kérelem beadásától 14 napon belül kell prezentálni, érdemes lehet a kérelmet csak akkor beadni, amikor a cipő már visszaérkezett. A megítélt visszatérítés jellemzően néhány napon belül megérkezik.

Hány párat rendeljek?

  • Én eleinte mindig csak egy párat rendeltem, de néhány visszaküldés után változtattam a stratégiámon, mert nem csak pénzt, de idegfeszültséget is szeretnék spórolni J. Szerintem – ha megteheted – érdemes több párat rendelni egy helyről, mert így nagyobb eséllyel lesz közte megfelelő, a többit pedig visszaküldheted. Vigyázat, egy veszély azért van: esetleg több párba is beleszeretsz, és többet tartasz meg, mint tervezted J
  • Egyes gyártók, mint pl. a Wildlings, egy bizonyos értékhatár felett ingyen szállítanak. Ha te nem akarsz annyit rendelni, érdemes lehet a magyar barefoot Facebook csoportokban megkérdezni, hátha más is beszáll – így ha mégis van postaköltség, eloszthatjátok. Facebook csoportok listája itt: https://www.barefootbudapest.hu/barefoot-kozossegek-online/

Áfa, VÁM

Vigyázz, ha az EU-n kívülről rendelsz, akkor vám és Áfa is rájöhet a vásárlási értékre! Ez a Brexit óta a brit rendelésekre is vonatkozik.

Érdemes lehet körülnézni online, mert cseh vagy német online boltokban számos amerikai gyártó termékeit forgalmazzák.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük