Menü Bezárás

Barefoot szakemberek itthon és külföldön

Ha bővítenéd a listát, kérlek, írj, és amint tudom, kiegészítem!

barefoot exercise with tennis ball

Hazai 

SZEMÉLYEK

Erdei Nóra edző

https://www.facebook.com/letitbe.hu

“2007-ben kezdtem edzőként dolgozni, az edzésfilozófiám középpontjában már akkor is a természetesség állt. Azóta saját egészségfejlesztő edzés- és életmódprogramomat vezetem, Veresegyházon és az online térben. Szakmai fejlődésemben és az életben egyaránt ugyanaz a hivatás vezérel: kutatni, gyakorolni a természetes egészséghez vezető utat, mind a testmozgás, mind az életmód minden területén. Korábban nekem is gyakran voltak panaszaim a lábammal, de sokáig nem gondoltam bele, hogy mennyire komplex, mégis mennyire egyszerű a megoldás. Korunk legnagyobb kihívása az egészség területén, hogy a “természetes” és a “normális” gyakran aligha fedi egymást. A lábak egészségére, mozgására ez hatványozottan igaz! Online programjaimmal számtalan embernek segítettem már a lábaikat érintő panaszok és diszfunkciók orvoslásában, bízva abban, hogy a természetes lehet még normális, az egészség pedig alapvető.”

Holcsa Judit gyógytornász, manuálterapeuta

https://spineart.hu/holcsa-judit-gyogytornasz-maualterapeuta

Világéletemben szerettem mezítláb járni, és soha semmi gondom nem volt a lábaimmal. Egy véletlen folytán megláttam egy Vibram Fivefingers cipőt, és annyira extravagánsnak tartottam, hogy rögtön ezzel kezdtem a barefoot járkálást. Akkoriban vettem egy kutyát is, így tényleg sokat gyalogoltam, napi 20.000 lépés fölött. Fantasztikus élmény volt minden kis göröngyöt érezni a talajon…. így egymás után vettem a barefoot cipőket mindenféle változatban. Azóta utánaolvastam szakmailag is, és néhány páciensemmel ki is próbáljuk, használják a lábujjtávolítót is és természetesen tanítok hozzá gyógytornát is. Nagyon fontos szempontnak tartom azt, hogy ahogy állunk és járunk a lábunkon, olyan lesz a testtartásunk.

Kártyás Georgina gyógytornász

Óbuda Gyógytorna

Pár éve egy kolléganőm ajánlására kezdtem el foglalkozni barefoot cipőkkel, és azóta hatalmas szerelem lett. A lábunk egészsége alapjaiban határozza meg a testtartásunkat, ami pedig az egész testünk működését befolyásolja. Így nagyon nem mindegy, hogy mit viselünk a lábunkon már egészen gyermekkorunktól fogva. Szakmailag is maximálisan támogatom, és a személyes tapasztalatom is az, hogy a barefoot cipő a legjobb, ami a lábunkkal történhet!

Kelemen Vanda gyógytornász

Fizioart

“Kelemen Vanda vagyok, szakmám szerint gyógytornász, manuálterapeuta. Saját lábproblémám vezetett el erre az izgalmas területre, azaz a láb panaszainak és azok megoldásának kutatásához, immár 8 éve. Ez idő alatt rengeteg embernek segítettem lábdolgokban (is), és teszem ezt a mai napig töretlen lelkesedéssel és kíváncsisággal a rendelőben, illetve élő és online workshopokon.”

Kovács Gellért oszteopát orvos

Képzettség: Oszteopát orvos, DAAO (Deutsche Amerikanische Akademie für Osteopathie) – PCOM (Philadelphia, USA), EROP (European Register of Osteopathic Physicians, www.erop.org) tagja, Craniosacral and CraniovisceralTherapy, Manuálterápia (FAC- Németország), Trigger pont terápia, Sportfizioterápia, DGMM-FAC Deutsche Gesellschaft für Manuelle Medizin, ÖÄGMM Österreichische Ärztegesellschaft für Manuelle Medizin 

Mozgásszabadság

“15 éves kutatómunka és több mint 6000 kezelt páciens – köztük számos olimpiát, vagy világversenyt megjárt élsportoló – vizsgálata alapján került fellálításra ez a rendszerszemléletű kötőszöveti erőkön alapuló biomechanikai modell. 
A szervezet egy 3 dimenziós zárt térhálós rendszerként működik, ahol a távoli helyek közötti kapcsolatot összefüggő kötőszöveti hálózat és az ebben elmozduló kötőszöveti folyadékrendszer biztosítja. Bárhol alakuljon is ki zavar ebben a hálózatos egységben, a test egymással összeköttetésben lévő részei között kompenzáló ellenfeszülés alakul ki, azért, hogy kifelé egyensúlyban tartsa az egészet. 
Ami tünetként tapasztalható, az sok esetben nem más, mint egy rejtett, sokszor feltáratlan probléma ellensúlyozásából fakadó válaszreakció. A megoldás kulcsa tehát nem a kompenzáció kezelésében, hanem az alapok megtalálásának sikerességében rejlik.”

Személyesen ismerek több embert, akiknek Dr Kovács Gellért rendbe hozta a lábát, többek között barefoot cipőkre átszoktatással. Nagyon keresett szakember, hosszú várakozási idővel lehet csak időpontot kapni nála. Rendkívül jól képzett, rendkívül eredményes. Nagyon ajánlom!

Mészáros Zoltán jógaoktató

Mezítlábas jógi

“Jógaoktató vagyok, és a mezítláb járás szerelmese. Minden nagyszerű dolog egy mezítlábas lépéssel kezdődik. Egy sérülés vezetett vissza ehhez a természetes életformához, ami sok tanulás és megfigyelés után meggyőzött, hogy nem csak nagyszerű érzés, de egészséges is. A tanulás jelenleg sem állt meg, szeretnék minden oldalról hiteles lenni a témában. Ez azt jelenti, hogy nem csak anatómiai oldalról közelítem és élem meg a mezítlábazást, hanem holisztikusan. Vizsgálom a földelés jelentőségét és a reflexológia szempontjából is, összekötve a jógával és egyébb spirituális tevékenységekkel.

Hálás vagyok azon cipőgyártóknak, akik elkezdték a mezítlábas cipők gyártását és evvel megteremtik az egészséges cipő hordásának lehetőségét.

Rendszeresen tartok mezítlábas túrákkal egybekötött workshopokat. Remélem egyszer ott találkozom veled is!

Pollák Szilvia gyógytornász, Eger

Gyógyítótorna

“2006-ban diplomáztam a Semmelweis Egyetem Gyógytornász Szakán. Mindig is sokkal jobban szerettem mezítláb lenni kint és bent is. Mikor jó pár évvel ezelőtt rátaláltam, hogy léteznek mezítlábas cipők, tudtam, hogy ez a nekem való megoldás! Sokat tanultam a mezítlábas mozgásról és a minimál cipőkről, illetve azóta is hordom őket, ha épp nem mezítláb vagyok.  Ha szeretnél tanulni a testedről vagy fejleszteni a mozgásod, keress bátran!”

Rákosi Dóra gyógytornász, Fót

Laktációs tanácsadó is

Gyógyközpont Fót

“Saját tapasztalásaim és 4 gyerekünk mozgásfejlődésének végigkísérése vezetett a mezítlábazás mindennapos használatához. A józan ész és a tudomány remekül támogatja egymást, így ezt a tudást mindig örömmel használom az ötlettárban, akár császármetszés utáni rehabilitációban is. (Császárvonal®)”

Sáfrán Mihály edző

“Sunny Fitness, angol nyelvű honlap mihalysafran.com , magyar nyelvű honlap napfenydieta.hu (MovNat edző, számos magyar nyelvű könyv szerzője)

Kb. 2013 óta nagy rajongója és gyakorlója vagyok a mezítlábas életmódnak, edzéseknek és futásnak minimalista cipőkben. Sok tapasztalatot szereztem az elmúlt években a mezítlábazással és a mezítlábas cipőkkel – bizonyos versenysportokat kivéve, csak ajánlani tudom!”

Sebők-Vakulya Gizella sportrehabilitációs – és preventív gerinctréner

Ramadasayoga

A testtartási eltérések és a mozgásszervi problémák hátterében sokszor húzódik meg a talp és lábfej nem funkcionális működése, de nem mindig kerülnek a fókuszba (hiszen zokniban és cipőben jól elrejtve tartjuk őket).  Ma még mindig divatos az, hogy ha valahol zavar lép fel a rendszerben, igyekszünk a tüneteket elfedve  “megszabadulni” tőle, de ez nem jelenti azt, hogy megoldottuk volna a problémát. Vendégeim egy alapos állapotfelmérés után személyre szabott mozgásprogramot kapnak, amelyet valamilyen manuális kezelés is kiegészít a hatékonyabb eredmény elérése érdekében. A talptól indulunk, és érintjük a főbb területeket, diszfunkciójuknak megfelelően. A mezítlábas cipők ajánlása, a talptorna szinte kivétel nélkül mindenkinél alap. 

Kislányom és én is barefoot cipőt hordunk, vagy időjárástól függően mezítláb futkározunk kint a pocsolyákban, a fűben és az erdőben. Ha törődsz az egészségeddel, hidd el, ebbe a tudatos cipőválasztás is beletartozik! 

Sziklai Csaba masszőr

“Sziklai Csaba vagyok, masszőr, a Masszőr kézikönyv és a Massage handbook szerzője. 2013 óta – többek közt gyógy- és sportmasszőr végzettségel – segítem vendégeim életét masszázsaimmal, jelenleg Budapest szívében, az Andrássy úton. Az állatvédelem és a környezetvédelem kiemelt jelentőséggel bír életemben, így munkám során is csak vegán, állatkísérlet-mentes és természetes termékeket használok, minél kisebb karbonlábnyomra törekedve. A mezítlábas cipőkkel könyvem írása közben találkoztam, amikor jobban elmélyültem az egészséges lábbelik témájában, azóta mindenkinek ajánlom, és akinek tudok, masszázzsal és tanácsaimmal is segítek a váltásban, ezért született a cikkem is: sziklaimasszazs.hu/az-egeszseges-labbeli/
Rólam és masszázsomról pedig itt olvashatsz bővebben: www.sziklaimasszazs.hu

Takács Kinga mozgásterapeuta

Movement Clinic (mozgásterápia, videók a testtudatos mozgásról, podcast a barefoot cipőkről, a webshopban Vivobarefoot cipők és lábtirna-eszközök)

“A Movement Cinlicet 2015-ben alapítottam azzal a céllal, hogy a legmodernebb mozgásterápiás módszereket nyújtsam mozgásszervi problémákkal küzdő klienseimnek. Mozgásszervi problémáink többsége a lábtól indul. Egy lesüllyedt vagy éppen túl magas talpboltozat megváltoztatja a testtartásunkat, ugyanúgy, mint a rossz cipő is. Ezért fontos, hogy napjaink nagy részét olyan cipőben töltsük, melynek talpa egyenes, vékony és jól hajlítható, orrésze széles, sarokrésze nem támasztott. Lehetsz él- vagy amatőr sportoló, akár csak fájdalmaira megoldást kereső “átlagember”, ha holisztikus megközelítést keresel, itt a helyed!”

INTÉZMÉNYEK

Atlas Gyógyközpont, Pécs

Atlas Gyógyközpont

“Az ATLAS Orvosi és Gyógytorna Központ 2019. szeptemberében nyílt meg az állapotjavulást, a rehabilitációt, a gyógyulást és az ismeretszerzési lehetőséget kereső páciensek, támogató családtagok, laikus érdeklődők és szakemberek előtt.
A napjainkban jellemző mozgásszegény életmód és helytelen testtartás épp úgy okozhat hát- és derékfájdalmat, nyaki panaszokat, mozgás beszűküléseket vagy csípő-,váll-, térd-, bokaízületi problémákat, mint a sportból adódó túlterhelés. A panaszok okának felderítése után szakembereink naprakész és tudományos módszerekkel, speciális gyógytorna kezelésekkel hatékony és gyors megoldást kínálnak problémájára.

Oldschool Training

Oldschool Training – blog, ingyenes edzéstervek, barefoot cipő kritikák, könyvek stb.

“Galba Zsolt vagyok, az OldSchool Training és a Macebell Magyarország vezető edzője. Hivatásom, hogy az átlagembereket tegyem erőssé és magabiztossá edzéseimen. Évek óta csak barefoot cipőt hordok, számos hasonló elvekkel dolgozó gyógytornásszal és rehab szakemberrel dolgozom együtt, ezt a szemléletet pedig sikeresen alkalmazom tanítványaimmal a közösségünkben. Honlapomon több cipőkritikát és információt is megosztottam a témában. Hiszek benne, hogy az egészséges lábfej elősegítése az edzés integráns része, mely korunkban fontos edzői feladat.”

Hazai gyermek

Cs. Frank László gyermek ortopéd sebész

https://gyermekortopedorvos.hu/

Dr Szeverényi Csenge ortopéd szakorvos (Debrecen)

https://gyermek-ortopedia.hu/szcs-bemutatkozas

Nemzetközi

Honlapok

Katy BowmanNutritious Movement

könyvek, hangoskönyvek, FB csoport, Insta, gyakorlatok, infók

Petra FisherPetra Fisher Movement

Insta, Youtube, rengeteg ingyenes gyakorlat és infó

Healthy Feet Alliance Healthy Feet Alliance – Directory of Professionals

Szakemberek világszerte, térképen.

Dr Andy Briant Andy Briant Podiatrist

melbourne-i lábspecialista, online szolgáltatást is vállal, Instán sok hasznos posztja van

My Foot Function My Foot Function

Online konzultációs és ismeretterjesztő központ, egyéni konzultációk, tanfolyamok, segédeszközök, Instán sok hasznos poszt

YouTube

Plantar Fasciitis Survival Guide 

Youtube – talpi bőnyegyulladás gyakorlatok & PS Survivalguide

gyakorlatok talpi bőnyegyulladásra

Exercising Health

barefoot cipők, anatómia, gyakorlatok

https://www.youtube.com/watch?v=6xakdapRfRQ

https://www.youtube.com/watch?v=HXlKVVoVnpU

Athlean-X

egyszerű, de fontos alapgyakorlatok

https://www.youtube.com/watch?v=72p58Iy6u7M

Instagram

andybryant_podiatrist

gaithappens

myfootfunction

thebarefootpodiatrist

thefootcollective 

2 Comments

  1. Steinerné Horváth A. Tünde

    Üdvözlöm,
    Cs. Frank László gyermek ortopéd sebész
    telefonszámán előfizető nem kapcsolható. Van hozzá más elérhetőség?
    Köszönöm!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük