Menü Bezárás

Barefoot kiegészítők az egészséges lábért

barefoot kiegészítők

Barefoot kiegészítők? Minek?

A barefoot kiegészítők meglepően sokat tehetnek az egészséges lábért.

Ha már megszoktad a mezítlábas cipőket, és a lábad elkezdi visszanyerni a kemény és szoros “modern” cipőkben eltompult érzékelő képességét, könnyen azon veheted észre magad, hogy tiltakozni kezd a hagyományos zoknik, harisnyák ellen is. Mert bizony azok is túl keskenyek, összeterelik a lábujjakat, akadályozzák a lábfej kényelmes és statikailag nagyon fontos szétterülését!

Barefoot Saltic Fura Aztek cipő
Barefoot Saltic Fura

Van, aki leszokik a zoknikról, van, aki átszokik az ötujjasokra, és van, aki kivágja a harisnyáit elöl a lábujjaknál, mert így nem szorítanak többé. De ma már ötujjas nylon harisnya és nylon zokni is van a piacon, sőt, ezek itthon is kaphatóak!

Nagy segítségünkre lehet a mozgásszegény életmód kompenzálásában és az esetleg már fájós lábak regenerálásában néhány okos segédeszköz. Ma már sokféle kütyü kapható, melyek megsokszorozzák a reggeli lábtorna jótékony hatását. Érdemes rászokni, már napi 10 percnyi átmozgatás-nyújtás is csodákat művelhet!

Ha erre nem akarsz sokat költeni, első körben remek eredményeket érhetsz el egy teniszlabda, egy gumi fesztiválkarkötő, egy kemény kis gumilabda és egy olcsó no name lábujjszéttartó segítségével. Érdemes figyelni az Aldi/Lidl akcióit is, mert néha nagyon barátságos áron kínálnak edzőszalagokat.

Egyszerű, ingyenes tornagyarkorlatokat sokfelé találni a neten, illetve az itt felsoroltak közül is sokan osztanak meg ilyeneket Youtube-on, Instán, Facebook-on.

Hazai és itthonról elérhető lelőhelyek

Az említett árak a 2022 áprilisi helyzetet tükrözik.

Edzőszalagok

Különböző hosszúságban, szélességben és erősségben kaphatóak, árban is nagy a szórás. A legolcsóbb a fesztiválkarkötő, szuperül lehet vele a nagylábujjak izmait edzeni, nyújtani.

Lábujjszéttartó

Az meg mi a csoda? – kérdezheted. Ez egy olyan puha szilikon eszköz, mely a lábujjakat eltávolítja egymástól (ld. a fenti képeken). Ezáltal nyúlnak, dolgoznak, újra élettelivé válnak a lábujjakban az izmok, és az ujjak visszarendeződhetnek a természetes állásukba az cipők által összenyomott, deformált helyzetük helyett. Rengeteg jó hatása van, nagyon ajánlom! Akkor a leghatékonyabb, ha terhelés (séta, futás, torna) alatt viseled. Az olcsóbbak nem feltétlenül férnek be a cipődbe!

 • No name megoldások online és néha már gyógyászati segédeszköz boltokban is kaphatóak, 1.200 Ft-tól sokezerig, 1 méretesek mind. Az árkülönbség sokszor nem tükröz semmiféle minőségi különbséget, úgyhogy érdemes jól körülnézni. Különböző kialakításúak léteznek, pl. különböző szélességű elválasztásokkal , egyenszélességű elválasztásokkal, de volt, hogy egészen vékonyat is találtam. Ha valamelyik linken nem találod meg, akkor ott már nem kapható – gyakran változik, hogy honnan lehet beszerezni, de ne aggódj, rengeteget fogsz találni magad is! Kulcsszavak online kereséshez: lábujjszéttartó, lábujjelválasztó, lábujjkorrektor, lábujj távtartó, lábujj távolító, toe separator stb.
 • Correct Toes , 70 EUR ingyenes szállítással, 3 méret, ezen belül is finomhangolható, és a legtöbb barefoot cipőbe belefér
 • Wild Toes , The Foot Collection, 21 EUR, 1 méret
 • Naboso Splay , 7.500 Ft (2022 szeptember), 1 méret
 • lábujjszéttartó zokni , én Aliexpress-ről rendeltem potom áron, és éjszakára használom időnként

Naboso termékek – tudományos alapon kifejlesztett talpstimuláló eszközök

Végre itthon is könnyen elérhetőek: https://naboso.hu 👍

Lábujjszéttartó, talpbetétek, szőnyegek, neuroball stb.

Ötujjas zokni és harisnya ❤️

ötujjas zokni, csíkos

Régebben utáltam, ha valami a lábujjaim közé ment, de kb. háromnegyed évnyi barefoot cipőzés után nyertem egy ötujjas zoknit az Instán, és azt direkt kaland volt kipróbálnom. Azonnal beleszerettem, ahogy felhúztam a lábamra! Megkönnyebbülés volt, hogy végre semmi nem nyomja össze a lábujjaimat, még egy textildarab sem.

Ötujjas zokni ma már minden színben és fazonban kapható: titokzokni, sportzokni, bokazokni, térdzokni, túrazokni sőt, még nylonharisnya is létezik! Van leheletvékony nyári, de merinói gyapjú és frottír is. Felhúzni kétségkívül nagyobb feladat, mint egy sima zoknit, de idővel rááll a kezed, és felgyorsulsz 😁

Lelőhelyek és árkategóriák minőségi sorrendben (a magánvéleményem alapján):

Knitido ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Japán gyártmány minőségi anyagból, minőségi megmunkálással. A Knitido Plus amerikai webshopban fantasztikus választékban kapható, és sok a jó akció, de sajnos ide rendelni vámköteles, és a szállítás sem két fillér. Az európai forgalmazó egy német cég, elég fantáziátlan választékkal, de ez EU, tehát vámmentes. A német árak 12-33 EUR között vannak, utóbbi a merinói gyapjú miatt ennyi. Itthon tudtommal nem kapható ez a márka. Kicsit alul van méretezve szerintem, mérethatáron mindenképp a nagyobbik méretet válaszd!

Injinji ⭐️⭐️⭐️ – ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Ismert amerikai márka, a sportzoknijaik nagyon tartósak, de a hétköznapi modellek minősége változó. Itthon a Sarkcsillagsportban kapható elég sok modell, árak 5.000-15.000 Ft között. A saját tapasztalatom alapján ebből alapból egy számmal nagyobbat érdemes venni.

Toe Toe ötujjas zoknik és nylonharisnyák ⭐️⭐️⭐️ – ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Angol gyártó. Itthon a Barefoot Family webshopban kapható számos modell.

A Barefootbudapest7 kóddal 7% kedvezményt kapsz!

Én a selyem titokzoknit vettem meg tőlük próbaképpen. Nagyon finom, mégis erős az anyaga, a tapintása alapján azonnal felismerem, ha azt húzom ki a fiókból. Szeretem-darab. A tulajdonos, Ivett kedvessége folytán ismertetés céljából ajándékba kaptam egy ötujjas nylon harisnyát is a választékból. Egyelőre hideg van ahhoz, hogy hordjam, de már felvettem (az mondjuk nem volt könnyű 🙈), és elmondhatom, hogy lenyűgözően jó érzés volt! Igen, még a nylon harisnya is összeszorítja a lábujjakat 😮, kivéve ez. Az ismertetőt majd belinkelem, amint meglesz.

Egy barátnőm is kipróbálta valamelyik zoknijukat, de sem az ő, sem a férje lábujjaira nem illett a formája, pedig sok ötujjas zoknijuk van egyébként, ezért a 3 csillag,

Árak 2.000-7.000 Ft között (kedvezmény nélkül).

Decathlon ⭐️⭐️ – ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

 • Fekete vagy szürke jógazokni (lábtyű néven), boka alá ér, csúszásgátló gumitappancsos az alja. Alulméretezett, de nagyon tartós, vastag anyagból készült, minőségi darab. A tappancsok miatt csak olyan cipőben hordható, melyben bőven van neki hely. 3.000 Ft
 • Fekete vagy szürke öttujjas zokni futáshoz. Fel sem próbáltam, mert nekem nagyon műszálas az anyaga tapintásra, és rettentő szoros is. Kizártnak tartom, hogy kibírja a lábam. Facebook csoportban volt, aki dicsérte, de nekem annyira nem meggyőző, hogy erre adtam a 2 csillagot. 4.000 Ft

Kínai zoknik az Aliexpress-ről ⭐️⭐️ – ⭐️⭐️⭐️⭐️

Itt aztán van minden. Nagyon változó a minőség, volt, amiért visszakértem a pénzt, mert hordhatatlan vacaknak bizonyult (vissza is utalták szó nélkül), de van zoknim, ami kifejezetten minőségi, kellemes és tartós pamutból van. Frottír zoknit is vettem tőlük, ami nem csak meleg, de segít kitölteni a kicsit túl tágas téli cipőket (középszéles és kifejezetten kis volumenű lábam van). Az árak is nagy szórást mutatnak, párszáz forinttól párezerig.

Nemrégiben egy hazai kínai boltban is belebotlottam néhány ilyen zokniba, potom olcsón, de elég gyatra minőségben. Remélem, ez fejlődni fog!

Előnyök:

 • ki lehet fogni nagyon olcsót
 • komoly minőségi kifogás esetén jellemzően simán visszautalják a pénzt, nem kell visszaküldeni a zoknit

Hátrányok:

 • bizonytalan a minőség – próbálj olyat rendelni, amiről nagyon sok jó visszajelzés érkezett
 • bizonytalan a méretezés – kb. segédlet: az én 25 cm-es lábamra a férfi méret (nemigen különböztetnek meg azon belül kategóriákat) jellemzően jó, néha egy kicsit nagy; a női méret egyértelműen kicsi
 • ha nincs szerencséd, hónapokig tarthat, mire ideér.

Vigyázat, néha trükkös a szállítási költség: lehet találni ingyeneset, de van olyan is, hogy a darabszámmal együtt emelkedik, néha kifejezetten magasra. És vámköteles az import Kínából!

Budapest, Anker köz 2., zoknibolt ⭐️⭐️⭐️

Itt jellemzően mindig akad 1-2 ötujjas modell; hol hazai, hol külföldi, hol van méretválaszték, hol nincs. A minőségtől nem vagyok oda, de kb. 1.200 Ft volt, tehát kipróbálni pont jó.

Vibram ⭐️⭐️

Amennyire odavagyok a Vibram cipőtalpért és a VFF (Vibram Five Fingers) cipőkért, épp akkora csalódást okozott a zoknijuk. Akciósan vettem az Ecipőn , de gyenge az anyaga, gyorsan kibolyhosodik, és nagyon kopik is. Nem jobb az olcsó kínai zokniknál semmiben sem, viszont sokkal drágább. Ára akció nélkül 5.000 Ft körül.

Ha tudsz még márkát/beszerző helyet, kérlek, írd meg, hogy bővíthessem a listát! Köszönöm!

Széles orrú és tabi zoknik

Vannak a piacon egyéb alternatívák is a normál és az ötujjas zokni között félúton. Egyiket sem volt szerencsém kipróbálni – nekem az ötujjas zokni tökéletesen bevált.

 • Az egyik alternatíva a japán hagyományból átvett tabi, azaz a kétosztatú zokni, melynek két zsebében a nagylábujj illetve a többi négy ujj kap helyet.
 • A másik a széles orrú zokni, mely pont úgy néz ki, mint a hagyományos, csak éppen alkalmazkodik a láb természetes formájához. Gyárt ilyet többek között a Belenka is, az ő zoknijaik itthon pl. a Cipőfalván és a Sanasportban is kaphatóak (2022 tavaszi állapot). Széles választékot találsz belőlük itt, mindenféle anyagból, felnőtt és gyermek méretekben egyaránt: https://www.minimol.cz/BAREFOOT-PONOZKY-c51_0_1.htm

Taposnivalók

cipőtálca taposókövekkel

A talpunk telis-tele van idegvégződésekkel; arra teremtődött, hogy folyamatos ingereket dolgozzon fel, és azokhoz alakítsa az izomműködést a lábunkban. Járj minél többet mezítláb természetes talajon – és amikor ez nem megy, taposs egyenetlen felületen, amennyit csak tudsz! Én azt tapasztaltam, hogy nem csak a talpamat, de a bokámat is kifejezetten lazítja, pihenteti ez a fajta kényeztetés. Van, hogy télen is mezítlábazok egy kicsit a természetben – mindig csak amennyi jólesik.

Megoldhatod okosba’ 🤗

Ha nem akarsz erre költeni, akkor tölts meg simább kövekkel egy cipőtálcát!

Ha tisztább megoldásra vágysz, vehetsz taposószőnyeget:

Naboso szőnyegek

Proprioceptív stimuláció tudományos alapon, a cégről feljebb már írtam. Szőnyeg árak 20.000-50.000 Ft között.

Kőpakk

Köves textilzacskók különböző színekben és méretekben (akár egyediben is) egy magyar kisvállakozástól: Kőpakk . Standard méretek árai kb. 7.000 – 15.000 Ft között. Csak kézzel mosható!

Teniszlabda

Kínai boltban ne vegyél, mert akár már az első használatkor szétrepedhet a testsúlyod alatt! Érdemes használt, minőségi labdákat elkérni valakitől, aki teniszezik. Talpmasszázsra is használhatod, mint a tömör vagy a tüskés labdát. Ez a legkíméletesebb a labdák között, úgyhogy ha nagyon fáj a masszázs, ezzel indíts, és fokozatosan növeld a labda keménységét meg azt, hogy mennyire terhelsz rá közben a talpadra! És olyan gyakorlatokhoz is nagyon hasznos, ahol labdát kell a boka közé szorítani.

Tömör gumilabda, 4 cm átmérőjű

Plázák játékboltjaiban párszáz forintért kaphatóak, zseniálisan ki lehet velük masszírozni a becsomósodott izmokat a talpban. Óvatosan terheld rá a testsúlyodat és görgesd minden irányban! Ha nagyon fájdalmas a csomó, körülötte masszírozz!

Tüskés labda

Különböző méretekben és keménységben kapható. Nekem 7 cm-es van és nagyon bevált, a puhábbakat nem érzem hatékonynak, nekem a keményre fújt segít nagyon. Tehénkedj rá, és mindenfelé gördítsd, csudijó lesz! 😀

📌📌📌 Hasznosnak találtad a cikket? További érdekességekért kattints ide ➡️ Tudástár

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük