Menü Bezárás

Hogy mérjem le a lábam?

illusztráció ahhoz, hogy hogy mérd le a lábad - egy lábfej és egy vonalzó

BEVEZETÉS

Próba nélkül cipőt választani nem könnyű feladat. Sokat tehetsz azért, hogy nagy eséllyel megfelelő méretet rendelj, de azért olvasd el az Online vásárlás – tippek és trükkök cikket, hogy minél jobban járj, ha valamit mégis vissza kell küldened! Először persze én sem tudtam, hogy mérjem le a lábam, hiszen a hagyományos cipőknél elég ismerni egy méretet – de a láb alakú cipők lényegesen személyre szabottabbak. Tudd meg, mi való neked ebből a kínálatból!

A barefoot cipőgyártók nem egységes mérettáblázatokkal dolgoznak, ezért a méret önmagában csalóka. Ne abból indulj ki, hogy milyen méretet szoktál hordani, hanem mérd meg a lábad, tanulmányozd a vonatkozó mérettáblázatot, és ha kételyed maradt, írd meg a kérdéseidet a gyártónak/boltnak! Ez idő – de sok kellemetlenséget spórolhatsz meg vele. 

Sajnos még a mérettáblázatok sem adnak bombabiztos tudást. A legtöbben a belső talphosszt (BTH, angolul Insole Length) adják meg, de van, aki a gyártásnál használt kaptafáét, más pedig arra tesz ajánlást, hogy milyen hosszúságú lábra lehet jó az adott méret (pl. az Ahinsa). De a belső talphossz vagy a kaptafa hossza sem egyenlő azzal, amennyi helyed lesz a cipőben, hiszen ezt befolyásolja a cipő felépítése és anyaga is. A legtöbben megadják a szélességet is – ha mégsem, erre érdemes rákérdezni.

Van, aki letölthető méretsablont ad (pl. Xero, Wildlings), itt fontos ügyelni, hogy méretazonos nyomtatást válasszunk (angolul: true to size)!

Hagyj extra helyet a lábujjaid előtt!

Abba nőttünk bele, hogy a cipőnknek pont akkorának kell lennie, mint a lábunknak, de ez nem igaz. A lábujjaknak sok hely kell ahhoz, hogy szabadon, kényelmesen tudják végezni a dolgukat, ezért az általános ajánlások szerint tegyél hozzá a lábad hosszához 0,8-1,2 cm-t, és ennyivel nagyobb cipőt rendelj! Szélességben jellemzően elég, ha kb. 3 mm-t adsz hozzá.

Kezdő meztecipősöknek általában néhány hónapra vagy akár évre is szükségük lehet ahhoz, hogy a lábuk visszaszokjon a természetes szabadságba. Vedd figyelembe, hogy fél év múlva jó eséllyel sokkal több helyet hagynál a lábujjaid előtt, mint most! Ráadásul a szabadon hagyott láb gyakran megnő valamennyire: hosszában is és széltében is szétterülhet.

ÁLTALÁNOS TANÁCSOK A MÉRÉSHEZ (FONTOS!!!)

  • Délután vagy este mérd a lábad, mert a terhelés hatására kicsivel nagyobb lehet, mint reggel!Mindkét lábarda egyformán nehézkedj rá, a lehető legtermészetesebb pózban (rendkívül hasznos, ha valaki segít kívülről – ha le kell hajolnod, kicsit deformálódik a lábad a súlyeloszlás változásától)!
  • A legtöbb embernek nem egyforma a két lába, ezért mindkettőt le kell mérni, és a nagyobbikat kell figyelembe venni (hosszában, szélességben, rüszt magasságban) – kivéve, ha méretre készítteted a cipődet, ilyen esetben akár két különböző méretűt is kérhetsz.
  • Ha zoknival tervezed hordani a cipőt, akkor húzd a zoknit a lábadra, és azzal együtt mérj – különösen, ha télre veszed a cipőt, és vastag zokniban is bele akarsz férni! Ha lábujjszéttartóval is szeretnéd használni, azzal együtt is mérd le magad!
  • Időről időre érdemes újramérned a lábad, különösen újabb rendelés előtt, mert a meztecipőzéstől meglepően sokat változhat a mérete hosszában és széltében is, sőt, a rüsztöd is megemelkedhet (ettől viszont hosszában rövidülhet a talpad…)
  • Minden méretvételt ismételj meg a biztonság kedvéért, mielőtt leadnád a rendelést!

MÉRÉSI MÓDSZEREK

CÉLSZERSZÁMMAL

Lehet kapni olyan eszközt, amivel le lehet mérni a lábad hosszát vagy egy cipő belső hosszát: https://www.barefoothedvika.sk/en/p/215/gauge-plus-12 vagy https://naturalmovement.fi/hu/p37254/plus12-plus12-foot-shoe-measuring-tool

KÉZZEL

Kétféle méretvételi módszer kering. Nekem a falas módszer vált be jobban, a körberajzolós szerintem pontatlanabb, de mindenki döntse el magának!

Falas módszer

Állj a sarkaddal a falhoz egy olyan helyen, ahol a fal és a padló 90 fokos szögben érintkezik (vagy állj bele egy dobozba, a sarkaddal a doboz falához érve). A talpad alá tegyél egy papírlapot, aminek a vége a fal és a padló találkozásánál van (doboz esetében a doboz aljára is rajzolhatod a jelölést, nem kell külön papírlap). A leghosszabb lábujjad faltól legmesszebbi pontjához tegyél le egy könyvet az ujjadra merőlegesen, és jelöld be a papíron (vagy a doboz alján), hogy hol ér össze az ujjaddal. Vigyázz, hogy a könyv ne mozduljon el! Végül mérd meg a fal (vagy dobozfal) és a jelölés közti távolságot, milliméter pontosan. Ez a lábad hossza.
Jelöld be egy papírlapon, hogy melyik a lábad két legszélesebb pontja, és mérd le a kettő közötti távolságot milliméter pontosan! Ez a lábad szélessége.

Angol feliratú videó a Bosenogice c. meztecipős blog szerzőjétől, Katjától: falas módszer 

Körberajzolós módszer

Rajzoltasd körbe valakivel a lábad nagyon éles ceruzával, melyet a lehető legfüggőlegesebben tart mindvégig! A lábad hossza a sarkad közepétől a leghosszabb lábujjad legmesszebb pontjáig való távolság, a szélessége pedig a két legszélesebb pont közötti távolság. 
Ez a módszer óhatatlanul hosszabbnak és szélesebbnek hozza ki a lábad, mint a fenti. Sok méretre készítő cég/szakember ezt a méretet kéri, de a készítésnél figyelembe veszi, hogy akár fél méret különbséget is adhat ez a mérési módszer.

Angol feliratú videó a Bosenogice c. meztecipős blog szerzőjétől, Katjától: körberajzolós módszer

Fontos kiegészítés, akár a falas, akár a körberajzolós módszert választod:

Sajnos a mérés annyira nem standardizált, hogy még az sem egyértelmű, hol mérik az egyes gyártók a talp hosszát illetve szélességét. Az alábbi ábrán a piros vonalak jelzik az elterjedtebb módot, a kékek a ritkábbat, de mindkettő előfordul. Én a magam részéről a pirosat használom.

illusztráció a különböző lábmérési módokhoz

TUDNIVALÓK A LÁBFORMÁRÓL

Szélesség és volumen

Az emberi láb nagyon változatos formájú (egyáltalán nem úgy, mint a „modern” egyencipők). Egyes gyártók szélesebb, mások keskenyebb lábra optimalizálják a cipőiket, de a lábfejrész formája vagy éppen a cipő mélysége is nagyon változó. Ez mind befolyásolhatja azt, hogy mennyire illik egy cipő a lábadra.

1. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy mennyire széles a lábad. Ehhez segítséget találsz itt.

Írd be a két méreted! Balról jobbra ezt jelentik a színezett skálafokok:

nagyon széles – széles – közepes – keskeny

Egyes gyártók többféle szélességben is árulják ugyanazt a modellt (pl. Ahinsa, Softstar, Shapen stb.), mások különböző modelleket különböző szélességben gyártanak (pl. Sole Runner).

2. Jó, ha tudod, hogy mennyire magas a rüsztöd (angolul: instep). Keresd meg a rüsztöd legmagasabb pontját, és mérd meg szabócentivel úgy, hogy a lábad két oldalán a centi induljon el a padlótól, és oda érjen vissza. Nőknél a rüszt jellemzően valahol 15 és 18 cm között van, a 15 kifejezetten alacsony, a 18 kifejezetten magas (férfiaknál nem tudom sajnos, de ha valaki megírja, kiegészítem az infót 🙂 )

A szélességen túl a volumen is befolyásolja, mennyi hely van egy cipőben a lábadnak. Előfordulhat, hogy egy nagy volumenű lábra eggyel nagyobb méretű cipő lesz kényelmes, mint amit a szélesség alapján a mérettáblázatból választanál, mert a lábad körmérete elvesz a cipő szélességéből.

Igen, tudom. Ez meglehetősen bonyolult. Az biztos, hogy a személyes felpróbálást nem helyettesíti semmi.

Alapvető lábformák

  1. tapered, azaz lejtős: ha a nagylábujjad a leghosszabb
  2. rounded, azaz lekerekített: ha a 2. vagy a 3. nagylábujjad a leghosszabb
  3. square, azaz négyszögletes: ha nagyjából egyforma hosszúak a lábujjaid

Ezeket még lehet tovább ragozni, de a cipő lábfejrészének a formája alapvetően valamelyikre hasonlít a háromból, és minden gyártó jellemzően egy-egy formára optimalizál.

Egyes gyártók bab alakú (bean-shaped) cipőket gyártanak, melyeknek a belső vonala nem egyenes, hanem kissé a közép felé hajlik, mint a bab. Ilyen például az Ahinsa és a Belenka régebbi modelljei. 

EGYÉB

  • Az anyag: a puhább bőr és a gyapjú valamennyire hozzáigazodik a lábhoz hordás közben, de a műbőr nem, és a textil sem mindig. Ez függ az anyag vastagságától is.
  • Akinek alacsonyan van a bokacsontja, annak érdemes lehet rákérdeznie a gyártónál/boltban, hogy a kiszemelt modell ilyen szempontból milyen, akár leméretnie a modell oldalmagasságát a kiszemelt méretben.
  • Fontos lehet, hogy a cipő sarokrésze mennyire széles a lábadhoz képest, mert ez nagyban befolyásolja, hogy mennyire ül biztosan a lábadon a cipő. A Saltic Fura és a Belenka Trailwalkers pl. elöl kifejezetten széles, de sarokban jól tartja a keskenyebb lábat is, míg pl. a Freet cipők, az Ahinsa, a Sole Runner és a Mukishoes legtöbb modellje, valamint a Belenka régi modelljei jellemzően sarokban is szélesek. Nagyon fontos, hogy a lábujjaidnak ne kelljen azon erőlködnie, hogy a cipő a lábadon maradjon!
  • Az orrész magassága is befolyásolhatja a kényelemérzetet. Van, akinek laposabbak az ujjai, és van, akinek magasabbak. Idővel kitapasztalod, milyen modellek felelnek meg neked jobban. (Ezt sajnos nehéz online rendelésnél előre belőni.)

CIPŐKERESŐ MÉRET SZERINT (angolul)

Ha már jó alaposan megismerted a lábad, itt rákereshetsz a neked való cipőmodellekre a saját méreteid alapján (nekem nem minden találat volt releváns, de van, akinek nagyon bevált)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük