Menü Bezárás

Brubeck Barefoot merinó cipő és merinó titokzokni teszt barefootos szemmel

Brubeck barefoot cipőteszt - férfi és női modell összehasonlító képek

Disclaimer: A tesztcipőket és a zoknit a Brubeck Magyaroszág Kft. bocsátotta rendelkezésünkre, amit ezúton is nagyon köszönünk, a barefootos közösség nevében is. Az alábbi tesztben a saját, őszinte tapasztalatainkat írjuk le. Brubeck Barefoot merinó cipő és merinó titokzokni teszt barefootos szemmel – különböző lábakon tesztelve

Lőrincz Andrea véleménye

2023 áprilisában berobbant a magyar barefoot piacra egy új, ígéretes cipőkollekció, ami sokunk érdeklődését felkeltette. Mivel csak weben keresztül értékesítik, próbálni nem lehet, ezért most kis csapatunk igyekszik annyira közel hozni hozzátok a cipőt, amennyire csak egy ilyen cikk által lehetséges.

Készült egy rövid videó a cipőkről a YouTube csatornánkra. A szövegben zárójelben jelzem ezt azoknál a tulajdonságoknál, amiket láthattok az összeállításban. A videót itt nézheted meg.

A gyártóról – avagy honnan érkezett a Brubeck a mezítlábas szcénába

Már a honlapjuk előzetes böngészése során is láttam, hogy a Brubeck egy nagymúltú lengyel cég, személyes kapcsolatunk során pedig azt is megtapasztaltam, hogy a hazai forgalmazó hasonlóan elkötelezett és profi. Elmesélték, hogy a lengyelországi textilüzem 18 éve gyárt magas minőségű sport-, munkavédelmi, illetve hétköznapi kényelmi aláöltözetet. Ruháik mára már megjárták a Himaláját, és nagy sikerrel szolgálnak profi sportolókat, a Lengyel Hegymászó Szövetséget, a Lengyel Hegyimentő Szolgálatot, és nemzetközi piacon is elérhetőek. (Részletesebben a honlapjukon, itt és itt.)

Sokat meséltek nekem a környezettudatosságról és a gyártástechnológiáról, a hatalmas, számítógéppel programozott kötőgépekről is, amit laikusként nagyon érdekesnek találtam. Minden termékük minden részlete Lengyelországban készül. Figyelnek a hulladékmentességre, a környezeti terhelésre és az energiatakarékosságra (pl. az egybekötési technológiának hála nincs szabási hulladék, ökofestéket használnak, a szennyvizet még a gyáron belül megtisztítják, és még a keletkező gőzt is visszatermelik a festőüzemben).

Találkozónkon volt szerencsém kezembe venni néhány ruhadarabjukat, és bár ruhákat nem tesztelünk, annyit mondhatok, hogy magamnak valószínűleg be fogok szerezni néhány felsőt és alsóneműt az irodai öltözékem alá. A gyapjú szóról általában valamiféle rusztikus megjelenés jut eszünkbe, ezek a ruhák azonban modern dizájnúak, és az anyagaik laikus (én) számára valami földöntúlian finomak és kellemesek. A tapasztalat pedig az, hogy nem lesz izzadságfoltos és szagos a csinos ing. (A Himaláján nem fürdenek minden este, sőt, le sem vetkőznek… Ha nekik bevált, csak kibírja az én munkahelyi napomat is.)

(Gyakorlati info: A mérettáblázat alapján eléggé behatároltnak tűnhet az elképzelésük arról, mekkorák a nők, a valóságban azonban annyira rugalmasak az anyagok, hogy még akár 2-3 mérettel nagyobbra is rámegy, mint az általuk megadott maximum.)

Szuperérzékenyek számára szerintem felüdülés lehet a Brubeck ruháit hordani, mert nagyon puha, extra rugalmas az anyaguk, varrásmentesek, és nincs bevarrt címkéjük sem.

Aki ruhában is keresi a „mezítlábas” érzést, annak érdemes lehet próbára tenni ezeket a darabokat.

A cipő története – avagy újonc a pályán?

Megtudtam tehát, hogy a merinó gyapjú szálkeverék, és a kétrétegű egybekötéses technológia terén nagy tapasztalattal rendelkező, üzleti, ügyfélszolgálati téren is profi gyártóval van dolgunk. Cipővel azonban csak nemrégiben kezdtek el foglalkozni. Tavaly engedték ki a hazai piacukra az első kiadást, ami a meglévő vásárlói körben nem várt népszerűségre tett szert. A visszajelzések alapján továbbfejlesztették, és mi most a második verziót tarthatjuk a kezünkben, pontosabban a lábunkon. Ezzel együtt pedig részesei lehetünk a termék további fejlődésének, mert a gyártó továbbra is várja a visszajelzéseket, a fejlesztés folytatódik.

A Brubeck barefoot merinó cipőről – anyaga

A cipőket teljes egészében Lengyelországban fejlesztik és készítik. A felsőrész kellemes tapintású, puha mikroszálból készült, a belső része festetlen gyapjúkeverék, ami kellemes viselet mezítláb, és ez az egész egybe van kötve kétrétegű kötéssel (video). Úgy fejlesztették ki a szálkeveréket, hogy antibakteriális, nedvességelvezető, szagtalanító, és gyorsan száradó legyen. Lélegző, nem vízhatlan anyag.

A fűzője nem rugalmas, vékony szál, ami megfelelő tartást ad az egyébként rugalmas anyagon (video). Hasonlóan diszkrét a pici műanyag szorítója is, ami épp akkora, hogy a funkcióját ellássa, de ne zavarjon (video). Saját logó van rajta, ami mutatja, hogy figyelnek a legapróbb részletekre is.

Varrást csak körben, talprögzítésként találunk. A talpa termoaktív gumiból készült, amit mechanikai sérülések ellen teszteltek. Mosógépben mosható (pontos kezelési útmutató a forgalmazó honlapján).

Brubeck barefoot cipőteszt férfi szürke női szilva kinézet összehasonlítás

A Brubeck barefoot merinó cipőről – kialakítása, méretezése (kétféle lábra próbálva)

A gyártó mérettáblázata pontos, én is ugyanazokat az adatokat mértem a tesztcipőkön. De mint tudjuk, ez nem árul el mindent, íme hát a tapasztalatok.

A szokásos, bőséges barefootos méretráhagyás itt a cipő formája miatt nem működik (pontos méretadatokat lásd lejjebb). Azt tapasztaltam, hogy a gyártó tartja magát a hagyományos konfekcióméretezéshez. A merev talpa, a talp pereme, és a felsőrész merevített sarka (video) egy kész formát ad, amibe a lábam vagy belepasszol, vagy nem. Én a szokásos ráhagyásommal kértem a női tesztcipő méretét (egy mérettel nagyobbat), és ebben nem ott helyezkedik el a lábfejem, ahová a gyártó elképzelése szerint esnie kéne az egyes részleteknek. Ez világosan érezhető, mert a cipő „megmondja”, hol a helyem. Ha azt a méretet veszem fel, ami a tervezők szerint nekem való (ami a konfekció méretem), akkor teljesen végigérem.

Brubeck barefoot cipőteszt férfi szürke női szilva méret összehasonlítás

A férfi és a női fazon eltérő, nem csak méretezésében. A felsőrész szövése és mintázata is más (ez a képeken látszik), de a talp formája is kicsit eltér.

A férfi fazonban picit nagyobb a tér a sarkánál, mint a nőiben. Nem barefootos vásárlói visszajelzések szerint az orrformája miatt csak nagylábujjhangsúlyos („lejtő alakú”) lábra kényelmes, a hosszú középső lábujjat nyomja. Mi nem ezt tapasztaltuk, talán azért, mert nekünk a méretráhagyás miatt hosszában elfért a nagylábujj. A talp határozott pereme azonban nem kíméli egy szélesebb, vagy nem „kellően” csapott lábforma ujjait a külső oldalon.

A női egy kicsit befogadóbb, kerekebb forma elöl, abban kényelmesebben elfértek a lábujjaink.

Függőleges irányban az orr részük tágasabb, nem olyan lapos elöl, mint a képek alapján gondoltuk.

Láb: 25,2 cm * 9,8 cm, közepes volumen, középső ujj a leghosszabb
41-es férficipő (26,5 cm * 9,7 cm): Kinyomja oldalt a külső lábéle (lásd a fotókon), a kisujja megfájdult pár perces viselés után. A középső ujja elfért a barefoot méretráhagyás miatt.

Brubeck barefoot cipőteszt férfi szürke modell lábon méret

Láb: 25,7 cm * 10 cm, közepes volumen, első 3 lábujj egyforma hosszú
41-es férficipő (26,5 cm * 9,7 cm): Nekem elsőre mindenhol passzol, „helyén” van benne a lábam. Nem nyomja ki a külső lábélem, hiába szélesebb centi szerint, mint a fenti tesztelőé. Járás közben érzem a külső három lábujjammal a talp peremét, hosszabb viseléskor nem kellemes. Rüsztön nekem szoros, szeretném kilazítani a fűzőjét, amit be sem húztam.

Brubeck barefoot cipőteszt férfi szürke modell lábon méret

Láb: 25,7 cm * 10 cm, közepes volumen, első 3 lábujj egyforma hosszú
41-es női cipő (26,7 cm * 8,7 cm): Bár mérés szerint csak 2 mm-rel hosszabb a férfi fazonnál, mégis ebben már nem a „helyén” van a lábam (erről írtam fent). A képeken is látszik, mennyivel több hely van elöl, mint a férfi fazonban. Rüsztön ez is szoros nekem, de kevésbé, mint a férfinél. Ez talán azért lehet, mert a fent említett gyártói koncepció szerint nekem ez a méret már nagy, tehát bővebb az egész cipő, mint a férfi 41-es, ami az én méretem lenne. A képeken látszik, mennyire látványos az, amennyivel keskenyebb a cipő a lábamnál. Mindkét oldalon kinyomja a lábélem.

Brubeck barefoot cipőteszt női szilva modell lábon méret

(Láb: 25,2 cm * 9,4 cm, extrém kis volumen, nagylábujj-hangsúlyos
41-es férficipő (26,5 cm * 9,7 cm): részletes vélemény a cikk végén)

A Brubeck barefoot merinó cipőről – a talpa

A Brubeck cipő talpformája a képek alapján erőteljesen a Leguanót idézte nekem, még a marketingfotó is azt az ikonikus csavarodást mutatja, ezért különösen kíváncsi voltam, mit tudhat ez az újdonság. Nos, a marketingfotó nem hazudik, nekem is pontosan úgy sikerült megtekernem a cipőt (video). És így már szemet szúr a fotón is az, ami a valóságban még jobban érződik: a talp a közepéig rugalmasabb, hátul merevebb (video). Ahogy már említettem, a felsőrész is ezt a dinamikát követi, tehát ez szándékosnak tűnik.

Brubeck barefoot cipőteszt talpforma összehasonlítás Leguano

Az érzékeny talpú tesztelőink azonnal megérezték, hogy nem teljesen egyenletes a talp belső felszíne. Belenézve láttuk, hogy bár varrás, illesztés nincs benne, mert az egész külső-belső felsőrész egybe van kötve, viszont belül a kötésminta váltása épp a talppárna alá esik. Kétféle talpbetétet próbáltak hozzá, egyik sem szüntette meg a „luk” érzését. Engem ez nem zavar, de egy kicsit én is érzem.

Bár a gyártó szerint zero-drop, nekünk mégis kicsit úgy tűnik, mintha a talpkialakítás (talán a már említett hátsó merevités, vagy a „luk” érzés) mégis eredményezne egy ici-pici sarokemelést.

Brubeck barefoot cipőteszt férfi női belső kötés varrás

Összességében valahogy keményebb, műanyagosabb érzetet ad, annak ellenére, hogy lehet úgy tekergetni, ahogy a gyártó fényképei mutatják (video). Nekem pár perc ácsorgás után kicsit megfájdul benne a talpam (összehasonlításképp: a Saltic nekem már kemény talpbetét nélkül, az összes többi cipőmet extra betét nélkül hordom).

Brubeck barefoot cipőteszt férfi női talpforma összehasonlítás

A Brubeck barefoot merinó cipőről – járás, mozgás közben

Mindezen gondos kialakítás, viszonylagos merevség, szűk fazon léte ellenére mégsem tart igazán. Nekem, aki teljesen kitöltöm, mégis tud benne csúszkálni, külön életet élni a lábam lejtős, egyenetlen talajon (video) vagy dinamikusabb mozgás közben. Többféle zoknival és mezítláb is kipróbáltam, mindenhogyan ezt tapasztaltam.

Összegzés és felhívás

Nagy örömmel fogadjuk a barefoot színpadán ezt a profi, elkötelezett céget és a merinói gyapjú anyagot! Történetükből megtudjuk, és látszik a terméken, hogy a sportcipőgyártási hagyományoktól indulva közelítenek a mezítlábazás felé. Annak, aki eddig még csak szűk konfekció cipőket hordott eddig életében, ez hatalmas felüdülést jelent, ezt mutatják a cipő eddigi sikerei is. Van olyan, akinek elmúlt a derékfájása, mióta ezt hordja a magas(ított) sarkú konfekció helyett.

Jó hír, hogy a fejlesztés nem ért véget, és a gyártó kéri is a visszajelzéseket. Írjatok hát! Aki kipróbálta, és megosztaná a tapasztalatait, fejlesztési javaslatait, írjon a magyarországi forgalmazónak.

A zokniról

Pont olyan, amit ígérnek: nagyon finom, vékony az anyaga (video), kellemes viselet, nem izzad benne a lábam, és a szilikoncsíkoknak köszönhetően nem csúszik le a sarka.

Méretezés és fazon tekintetében követi a cipő szellemiségét: szűk orrú és konfekcióméret. Illetve talán még annál is kisebb, mert az én lábam konfekcióban 40-es, és a 41-43 zoknit éppen elégnek érzem. A lábujjaimat picit összenyomja. Aki tehát mérethatáron vacillál, azt javaslom, felfelé rendeljen.

Brubeck barefoot cipőteszt uniszex merino gyapjú zokni

Milkovic Gabi véleménye

Láb: 25,2 cm * 9,4 cm, extrém kis volumen, nagylábujj-hangsúlyos

Andi nagyon gondosan és részletesen írt, én a saját személyes tapasztalatomat szeretném csak hozzátenni, mert mint tudjuk, az emberi lábak, igények, érzékelések erősen különbözőek.

Design, orr-forma

Fotón megtekintve az volt az első benyomásom a cipőkről, hogy gyönyörűek, de az orr-formát csapottnak láttam (különösen a női modellnél). Igaz – a barefoot webshopokban megszokottal szemben – nem volt olyan felülnézeti kép, amin ezt pontosan fel lehetett volna mérni. Élőben érdekes módon megfordult a két hatás: a nagyon profi fotók talán egy kissé hízelegnek a cipőknek, szabad szemmel hétköznapibb a látvány, viszont az orr-forma jobb, mint a képek alapján vártam, ránézésre és belebújva is meglehetősen egyenes a nagylábujjnál.

Szélesség, volumen

Több gyártónál is előfordul és a Brubeckre is igaz, hogy a női modell keskenyebb, amit jó megoldásnak tartok, mert ugyan a mezítlábas közösségben felülreprezentált a széles lábú népesség, tapasztalatból mondom, hogy a keskenyebb, kisebb volumenű tappancsokra néha nehéz megfelelő barefoot cipőt találni.

Ami a volument illeti, nekem annyira sok, hogy a fűzőt maximálisan behúzva, extra talpbetéttel sem fogja meg a cipő a lábam biztosan. Rajtam lötyög, főleg az eleje. Nem tudnám relaxált lábbal viselni. Ez mind a férfi, mint a női modellnél így van, hiába keskenyebb az utóbbi. Nyilván kitaláltátok, hog az alábbi összehasonlító képeken a jobb oldali láb az enyém 😀

Próba közben kezdtem egyre jobban megérteni, micsoda heroikus munka lehet egy a lábformától elrugaszkodott cipőiparban megpróbálni létrehozni egy olyan kaptafa-sort, amely egy sokféle lábra jól ráilleszthető, széles rétegek számára kényelmes, a lábat biztosan fogó felsőrész sorozatgyártásához kell.

A talp

Szintén nagy kihívás lehet egy vékony, rugalmas, jó talajérzetet adó, mégis kellemesen lengéscsillapító, lágy talajfogást biztosító talp megalkotása. Ez az a terület, ahol a Brubeck továbbfejlesztheti a modelljeit, ha szeretne kényesebb barefoot ízlésű vásárlókat is megcélozni. Nem biztos, hogy ez céljuk lesz, hiszen biztosan eddig is komoly befektetést igényelt az átállás, és hallottuk, hogy az általános vásárlóközönség körében így is népszerű a cipőjük. Ez érthető is, hiszen egy hagyományos lábbelihez képest a Brubeck szélesebb, megengedőbb, és a talpa rugalmasabb. Jó talajérzetet is ad.

Az én prémium barefoot cipőkhöz szokott lábaimnak azonban ez a talp sajnos kényelmetlen. Nem is vállaltam az utcai tesztelést, mivel én már nem hordok olyan cipőt, amiben kellemetlenül érzi magát a lábam. Két tényező tudatosult bennem ezzel kapcsolatban:

  1. Az orr-rész alatt a talp kimondottan egyenetlen felületű, ami még álló helyzetben is bántja a lábamat. Olyasmi érzés, mintha sekély gödröcskék lennének a cipő talpában, ahova “beesek”. Amikor egészen előretoltam a lábam a cipő orrába, elhagyva a barefoot cipőkben megszokott plusz 1 cm-t, akkor az egyenetlenséget már nem éreztem, így viszont nem tudna benne szabadon funkcionálni a lábam. Kézzel benyúlva is jól kitapogathatóak voltak a mélyedések.
  2. A talp anyaga a talpam alatt keménynek hat, nem jó érzés ráereszteni a testsúlyom, pláne lépni benne. Én fizikailag nagyon érzékeny vagyok, mondhatni kényes, így számomra meghatározó jelentőségű, hogy egy talp mennyire finoman, ruganyosan fogja fel a ránehezedő testsúlyt. A Leguano felhőnjáró érzése vagy a Saltic vékony, de barátságosan ruganyos talpa kényeztet. Fellélegzik, szabad és jókedvű lesz benne a lábam. A Froddo talpa is sokkal vékonyabb és rugalmasabb egy hagyományos cipőénél, de azt a luxus érzetet, amit a prémium barefoot márkák adnak, nem hozza. Hosszabb túrára nem választanám. A Brubeck talpát olyan keménynek érzem, hogy egyáltalán nem tudnék járni benne. (Általánosságban jellemző, hogy a prémium barefoot márkák talpa jobban megfelel a lábam igényeinek – bár akad kivétel is, mert nekem a Vivobarefoot talp például valamiért nem igazán kényelmes.)

Összefoglalás

Összefoglalva: szuper, hogy új mezítlábas gyártó jelentkezett a piacon, ráadásul itthon egyszerűen beszerezhető árukészlettel!

A Brubeck mezítlábas cipők minden barefoot kritériumnak megfelelnek: aránylag széles az orruk, lejtésmentes (zero drop), vékony és hajlékony a talpuk, és jó talajérzetet adnak. Áruk a barefoot választékon belül aránylag barátságos (2023 tavaszán 40.000 Ft körül).

A férfi modell szélesebb, mint a női, de még mindig kevés lehet egy méretesebb középszéles lábra. Összvolumenben kis volumenű lábra nagyon-nagyon tágasak, nem is tudom eléggé megszorítani őket – míg volumenesebb lábon rüsztnél már nem biztos, hogy elég tágasak.

A talp elvi megfelelése adott, ugyanakkor a kényelmi faktora számomra alacsony. Ha a talp anyagát esetleg továbbfejleszti a cég, nagyon kíváncsi leszek az új talpélményre!

Köszönöm a lehetőséget, hogy kis csapatunkkal együtt tesztelhettük a Brubeck barefoot cipőket!

(Megjegyzés a zokniról: felhúztam, de azonmód le is vettem. Akinek évek óta teljes szabadságban működik a lába, az újra érzékennyé válik a legkisebb szorításra is, és ez a zokni hagyományos kialakítású, azaz összeszorítja a lábujjakat. Kíváncsi vagyok, lesz-e a barefoot cipő mellé barefoot zokni is idővel – a minőségi gyapjúból készült láb alakú zokni hiánycikk a piacon.)

Értékelés

Barefoot jelleg⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️
Komfort⭐️ ⭐️
Stílus⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️
Minőség⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️
Mennyire illik az én lábamra⭐️ 

📌📌📌 Érdekes volt? További cipőtesztek, összehasonlítások itt ➡️ Barefoot cipőtesztek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük