Menü Bezárás

Bariholmik gyapjú papucs

Woolville gyapjú papucs
Bariholmik gyapjú barefoot papucs

A Bariholmik gyapjú papucs első ránézésre megfelel a barefoot követelményeknek, merinói alapanyaga miatt vonzó, és kifejezetten barátságos az ára (2022 őszén 6.500 Ft). Örömmel próbáltam ki, és sokat vártam tőle. Itt vettem meg: Bariholmik gyapjú papucs

Nyaranta leginkább papucs nélkül vagyok itthon. Mezítláb – vagy hűvösebb időben zokniban – járok, de télre kell valami meleg, ami alulról is véd, mert hideg a lakásomban a padló.

A Bariholmik papucsot végül elsősorban méretproblémák miatt küldtem vissza, de lehet, hogy inkább a szabásmintával van probléma, mert nem csak nekem bizonyult rövidnek, de még az enyémnél 1 cm-rel rövidebb lábú lányomnak is.

A lábam

Hossz: 250 / 252 mmSzélesség: 94 mmVolumen: kicsi
Rüszt: kifejezetten alacsony(150 mm a padlótól a padlóig)
Lábforma: lejtős = egyiptomi(a nagylábujjam a leghosszabb)

Bevezetés

A Bariholmik egy cseh cég, melytől itthonról magyar nyelven, forintért, magyar szállítási díjjal lehet vásárolni, és amely 30 napon belül ingyenes visszaküldést biztosít a nem használt termékekre. Az áraik kedvezőek, a design egyszerűen szép, a leírások nem túl sokatmondóak ugyan, de a lényeg átjön. Az eredetiben alighanem jópofa nyelvi leleményességek, melyekkel a hírlevél is meg van szórva, és a bárány-témakört húzzák rá mindenre, magyarul inkább erőltetettek és kissé abszurdak, ezt el lehetett volna engedni a fordításnál. Példa a regisztráció megerősítésből: “Béé, üdvözölöm a baricsaládunkban” Háááát, köszi! 😆

A termékek nagy része merinói gyapjúból készül, és meglehetősen széles a választék, főleg háztartási textil – ruházat vonalon.

Méretezés és forma

Belső talphossz

A lábam a konfekciós cipőkben 39-esnek számít, barefoot cipőkben jellemzően 40-es méretet hordok, bár a gyártók között elég nagy a szórás méretezésben, úgyhogy 42-es cipőm is akad. A 39-40-es méretű Bariholmik papucs belső talphossza (BTH) a mérettábla szerint 25,5 cm, ami cipőben nem lenne nekem elég, de mivel egy pihe-puha bebújós papucsról van szó, a 41-42-es méret 26,5 cm-ét soknak gondoltam. Nem lett igazam.

Felvéve nagyon rövidnek éreztem a papucsot, kifejezetten nyomta a lábam hosszában. Mivel nekem kicsi, felpróbáltattam a lányommal is, akinek a lába csak 24,3 cm, de legnagyobb meglepetésemre neki is rövid volt. Utánamértem, és a BTH stimmel. Bevallom, nem teljesen értem, hogy érezhetjük ennyire rövidnek – mindenesetre alább összeírtam mindent, ami eszembe jutott ezzel kapcsolatban.

Szélesség

Ami a szélességet illeti, a Bariholmi gyapjú papucs hozza a barefoot mértéket, bőségesen belefér a lábam, bár nagyon széles tappancsnak lehet, hogy már nem maradna benne elég hely, és a szuper alacsony rüsztömön is eléggé passzentosan ül.

Volumen és az orr-rész

Azt hiszem, talán itt van a kutya elásva. Oldalról nézve látszik, hogy a papucs volumene kifejezetten kicsi, ezért hiába puha, nem tud igazán a lábhoz idomulni. Egyszerűen nincs benne ehhez elég anyag. Még azt is el tudom képzelni, hogy ha domborúbb lenne az orr-része, nem is érezném rövidnek, bár ez nem biztos. Talán csak azért kicsi, mert bár a talpa vonalában megvan a hossza, de valamivel feljebb, a nagylábujjam középvonalában már sokkal rövidebb a belső tere. Nemhogy lépni nincs benne elég helyem – de állni sem.

Bariholmik gyapjú barefoot papucs oldalnézetben és alulról

Talán a szoros cipőkhöz szokott átlag felhasználóak fel sem tűnik ekkora nyomás, hiszen enyhébb egy kemény bőrcipőénél – de engem megvisel. Amint felhúztam a papucsot, rögtön lekívánkozott a lábamról, mert kifejezetten nyomta a nagylábujjamat.

/Kiegészítés 2023 márciusában: ezt megírtam nekik a visszaküldésnél, ám akkor nem reagáltak. Most viszont kijöttek néhány barefoot cipővel, tehát a mozgalom elérte őket is!/

Van egy olyan érzésem is, hogy a felsőrész szabása a hosszanti felezővonalban a leghosszabb, tehát nem a nagylábujjnál, ahol a legtöbb ember lába. Felülről lenézve kissé csúcsosnak látszik középen elöl, ami nem éppen optimális helykihasználás szempontjából.

Bariholmik gyapjú barefoot papucs

Talp

A Bariholmik papucs talpa hasított bőrből készült. Puha, lapos és rugalmas, tehát teljesen barefoot-kompatibilis. Kissé talán keskenyke, de ha a felsőrészben lenne elég volumen, ez szerintem nem lenne zavaró szélesebb lábon sem.

A Bariholmik gyapjú barefoot papucs talpa nagyon rugalmas

Kérdés számomra, hogy mennyire strapabíró, és bár felülről teljesen be van borítva gyapjúval, tapasztalatom alapján az ilyesmi egyetlen szezon alatt lelapul, és sokat veszít mind a puhaságából, mind a szigetelő funkciójából. Ha megtartottam volna, valószínűleg ragasztottam volna rá egy egészen vékony (2 mm-es) gumitalpat, ami a fürdőszobai használatot is problémamentessé tenné, és hőszigetelne is.

A leírás szerint a bőrtalp csúszásmentes. Bevallom, ebben kételkedtem – de kipróbáltam, és jelentem: valóban az! Lakkozott parkettán és padlólapon egyaránt biztonságosan tapad, szerintem nem lehet elcsúszni benne.

Minőség

A papucs kinézete kócosabb, mint a fotókon, és az alakja is kevésbé lekerekített, kevésbé harmonikus. Összességében kevésbé tetszik élőben, mint képen, nincs olyan elegáns hatása.

A gyapjú erősen szöszöl. Fotózás közben, bár alig értem hozzá a papucshoz, potyogtak belőle a gyapjúpihék. Nem értek hozzá, nem tudom megmondani, hogy ez teljesen normális és elfogadható-e, de hogy takarítás szempontjából nem praktikus egy benti papucsnál, az biztos.

A talp szépen van kivágva, és a varrások is erősnek tűnnek.

A címkék és a csomagolás is, amiben érkezett, kifejezetten igényesek. Sajnos azt kell mondjam, hogy a csomagolás engem kicsit jobban elvarázsolt, mint maga a papucs.

Bariholmik postazacskó és gyapjú cipőtalp

Balerina

Ez egy sima bebújós papucs, nem értem, miért keresztelték el balerinának. Lehet, hogy cseh nyelven ez nem félrevezető – de magyarul szerintem az, és alighanem megnehezíti, hogy a potenciális vevők rátaláljanak. (Én egy Facebook-hirdetésben figyeltem fel a képre.) Ti szoktatok papucsot keresni “balerina” címszó alatt? Talán érdemes lenne lecserélni ezt az elnevezést.

Visszaküldés

Ezért nagy piros pont jár a Bariholmiknak!

Ha nem válik be a méret, a fazon vagy bármi más, 30 napon belül díjmentesen vissza lehet küldeni a megvásárolt terméket. Ez így nagyon barátságos. Elég kitölteni egy űrlapot: https://www.bariholmik.hu/betoltesi-sorrend/returns/ – csak a magyarázó szöveg viccesen inadekvát sok helyen, de azért meg lehet érteni.

Az ügyfélszolgálat készségesen válaszol, ha írsz nekik – de ne keseredj el, ha nem rögtön! Beletelhet 1-2 nap.

Bariholmik gyapjú talpbetét

Mivel kis volumenű, fázós lábam van, nagy gyűjtője vagyok a barefoot talpbetéteknek, és innen is rendeltem egyet télire. Első benyomások (összehasonlításképpen mellé tettem a Peerko téli gyapjú talpbetétét):

Bariholmik gyapjú talpbetét és Peerko termo talpbetét
  • nem barefoot a formája, ezért jó nagy méretet kell venni, és kivágni, hogy láb alakú legyen
  • finom, puha, vastag gyapjúval van borítva (a Peerkoé nemezelt, sokkal kevésbé látványos, viszont tömörségében talán még jobban is szigetel, biztosan tartósabb, és ráállva nem bizonytalanítja el a lábat túlzott puhaságával)
  • ez is könnyen szöszöl, mint a papucs
  • a szivacstalp, amire a gyapjút ragasztották, jó 4 mm vastag ( a Peerkoé alig 3 mm)
  • a hőtükör apró légbubokékokkal van tele, ez elvesz a talajérzetből, de valószínűleg hőszigetel, kérdés, hogy tartósak-e a bubokékok, vagy használat közben ellaposodnak majd (a Peerkoé tömör, jól megdolgozott, stabilnak érződik)
  • a Peerko gyapjú talpbetétjével összehasonlítva nem olyan kidolgozott és valószínűleg kevésbé tartós az egész konstrukció
  • a melegségét és a tartósságát télen tesztelem majd
Bariholmik gyapjú talpbetét és Peerko termo talpbetét hőtükrös alpja összehasonlítva

Értékelés

Barefoot jelleg⭐️ ⭐️
Komfort⭐️ ⭐️
Stílus⭐️ ⭐️ ⭐️
Minőség ⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️
Mennyire illik az én lábamra⭐️

📌📌📌 Érdekes volt? További cipőtesztek, összehasonlítások itt ➡️ Barefoot cipőtesztek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük