Menü Bezárás

Bedrock Cairn Adventure barefoot szandál

Bedrock Cairn Adventure barefoot szandál

Bedrock Cairn Adventure barefoot szandál biciklizéshez, de Shamma Warriors Maximus Ultragrip, ha menni kell!

Bevezetés

A Bedrock túraszandálokat gyárt Amerikában, a céljuk: könnyebb, a lábnak nagy szabadságot adó, mégis strapabíró cipőt előállítani, melyben akár folyóba is gázolhatsz. Ugyanúgy egy garázsból indultak el, mint a szintén amerikai Shamma, és folyamatosan fejlődnek.

Európai márkaképviselet nincs, de a Wilderoben, Alpin Action és Fjallsport választékában jelen vannak. Ez a Charcoal szín, elvben szürke, de van benne egy finom kekis beütés, egyszerre semleges és mégis érdekes. Férfi 9-es (=női 10-es) méretet hordok belőle. Nincs külön férfi és női szélességű belőle.

Bedrock Cairn Adventure barefoot szandál közeli

Nem „ültek fel” a barefoot „vonatra”, marketingjükben nem használják ezt a hívószót, és nem minden modelljük teljesít minden kritériumot. A Bedrock Cairn Adventure szandál egy teljesen barefoot modell, azaz: 

– sarokemelés- és alátámasztás-mentes, nagyon rugalmas talpa van

– az átlagosnál szélesebb a lábfeje, maximum középszéles lábra megfelelő.

Bedrock barefoot szandál feltekert

Sok talajérzetet ne várj tőle, mert a talpa meglehetősen vastag, és mezítlábas mércével mérve kissé nehéz is. Van azonban olyan helyzet, ahol ez előny lehet: nekem tökéletesen bevált biciklis cipőnek.

Bedrock barefoot szandál biciklin

Egy hetes bicajtáborban próbáltam ki, és nagyon jól tudtam benne tekerni, végig alig jött le a lábamról.

A Bedrock Cairn barefoot szandál előnyei

1. A vastag Vibram talp – bár lépéskor könnyedén együtt gördül az ember talpával – elég merev ahhoz, hogy jól elossza a tekeréskor ránehezedő súlyt. Nem fárasztja a lábnak azt a részét, amellyel a pedált nyomom, hosszú távon is kényelmesen tudok erőt kifejteni.

Bedrock barefoot szandál biciklin közeli

2. A pánt három ponton igazítható a lábra, méghozzá kifejezetten könnyen. A belső oldalon 5 hurok várja a műanyag horgot (én alulról a harmadikat használom a kis volumenű lábamon). A külső oldalon bújtatós csattal, a hátsón tépőzárral tudsz állítani a szorosságon. 

3. A lábujjak közé egy kifejezetten puha pántrész kerül, mely egyáltalán nem bántja az egyébként kifejezetten érzékeny bőrömet.

Bedrock barefoot szandál lábujjközi pántja

4. Voltam benne nagy sárban – a szandi jó koszos lett, de a lában tiszta maradt. Megvédte a vastag talp. Jó érzés volt a legnagyobb léleknyugalommal betrappolni a madárfogó hálók mentén a Kis-Balaton mocsaras talaján, mit sem aggódva azon, hogy mi lesz a cipőmmel. A mély mintának és a jó anyagnak köszönhetően nem is csúszkáltam. (Ha van lehetőséged, nézd meg a madárgyűrűzést Fenékpusztán, óriási élmény! https://keszthely.hu/szabadido/madargyuruzo-es-madarmento-allomas/ )

5. A Kis-Balatonba sok helyen be lehet csobbanni egy kis fürdőzésre, de be- és kimenni a vízből nem mindenhol kényelmes. A Bedrock Cairn vízicipőnek is tökéletesen bevált. Egyszer belerúgtam egy nagy kőbe, de a lábamnak semmi baja nem lett, a talp felfogta az ütődést. Úszni is jól tudtam szandálostul, és amikor kimásztam a vízből, pikk-pakk megszáradt a lábamon. Csúszásmentességből is jól vizsgázott: sem az iszapban, sem a pedálon nem csúszott – akkor sem, amikor elkapott minket egy jó kis vihar.

Bedrock barefoot szandál eső után

6. Nagyon egyszerűen tisztítható szappanos körömkefével, és gyorsan szárad.

Bedrock Cairn lábujjszéttartóval

Nekem van egy kis csípőkopásom, aminek következtében féloldalasan terhelem a lábam. A jobb bokaszalagom az a gyenge pont, ahol könnyen túl tudom terhelni a testem. Van egy oszteopata által egyénre szabott kiigazítót talpbetétem (1 mm-es kiigazító lapocskákkal), amiről később részletesen beszámolok. Ezt a talpbetétet azonban nyitott szandálban nem tudom viselni. Ahhoz, hogy a lábam kiegyensúlyozottan terheljen, a mezítlábas tornához használt olcsó lábujjszéttartóm maradékát vettem fel a Bedrockhoz. Ez a helyén tartja a nagylábujjamat, így egyenes marad tekerés közben a bokám, és nem nyúzom szét a bokaszalagomat. Az pedig direkt jól jön, hogy ez az olcsó szilikon idővel így elszíneződik, mert egyáltalán nem feltűnő, hogy rajtam van. 😀 (A lábujjtávolítót mindkét lábamon hordom, a képen csak azt illusztráltam, hogy mennyire nem feltűnő, rajtam van-e, vagy sem.)

Bedrock barefoot szandál lábujjszéttartóval

A Bedrock Cairn barefoot szandál hátrányai

Amit nem annyira szeretek a Bedrock szandálban: az én lábam megkívánja a vékony, könnyű talpat és a jó talajérzetet. Bicajtáborban jellemzően nem gyalogolunk sokat, és amíg így van, a Bedrock tökéletesen kiszolgálja az igényeimet. Ám amikor hosszabb sétát tettünk egy-egy helyszínen, átvettem a tartalék cipőmet, mert menni bármelyik másik lábbelimben ezerszer kényelmesebb! Szerencsére a barefoot cipők pillekönnyűek és kevés helyet foglalnak, így nem volt gond váltócipőt vinni magammal. 

Bedrock Cairn / Shamma Warriors Maximus összehasonlítás

Végezetül jöjjön egy gyors összehasonlítás a Shamma Warriors Maximus Ultragrippel, ami itthon is kapható (és fel is próbálható) a Barefoot Point-nál! Shammából 8-as méretet hordok, Bedrockból 9-est, ami hosszában egy kicsit bőséges, de ez nem zavaró, és a 8-as már egy kicsit rövid lenne.

1. Ami számomra a legfontosabb: a Shamma talpa sokkal vékonyabb, így remek talajérzetet ad, mégis jól véd. Bármennyit kényelmesen tudok gyalogolni benne. (A Shammának különböző talpvastagságú modelljei vannak, ez egy közepes vastagságú, jó mintázatú, minden szempontból kiegyensúlyozott modell, mely futócipőnek is kiváló.) Mind a Bedrock, mind a Shamma a piacvezető Vibram által gyárotott talppal készül.

Bedrock és Shamma barefoot szandál talpvastagság

2. A Shamma sarka keskenyebb, ráadásul a pánt rögzítése még tovább keskenyít rajta. Kifejezetten széles sarokra nem biztos, hogy elég. A Bedrock pántrögzítő nyúlványa rá van öntve a talpra, így a talp legszélén helyezkedik el.


3. A Shamma talpa elöl jóval szélesebb. Az én lábam a középszéles alsó határán helyezkedik el (252/94 mm), és extrém kicsi a volumene. Keskenyek a lábujjaim. Nekem a Bedrock szélessége bőven elég, a középszéles tartomány közepén (252/98 mm) határeset – ennél szélesebb lábra már nem jó. 

Bedrock barefoot szandál középszéles alsó határán ill. közepén lévő lábon

4. A lábujjak közé eső pántrész különböző ugyan, de mindkét szandálnál elég puha ahhoz, hogy az érzékeny bőröm nem tiltakozik ellene.

5. A Shamma stílusa kevésbé robusztus, szoknyával is jól hordható. A Bedrock kevesebb nőcis ruhadarabbal párosítható össze jól.

Shamma és Bedrock barefoot szandál összehasonlítás

Összefoglalás

A Bedrock Cairn Adventure és a Shamma Warriors Maximus Ultragrip egyaránt jó minőségű, tartós barefoot lábujjközös túraszandál. A Bedrock elöl keskenyebb, sarokban viszont szélesebb, a talpa jóval vastagabb és nehezebb. Mindkettő rendkívül rugalmas. Biciklizéshez a Bedrockot ajánlom, gyalogláshoz és futáshoz a Shammát. Bicajjal mindkettőt magaddal viheted, és igény szerint váltogathatod!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük