Menü Bezárás

Hogyan érdemes barefoot cipőre váltani?

Általános jótanácsok a kipróbáláshoz és az átálláshoz

Groundies Berlin: sarokelemés- és alátámasztásmentes bakancs a láb természetes működéséért
  1. Van, akinek rögtön a szélsőségesen barefoot kialakítású cipő jön be (mint például nekem – azonnali megkönnyebbülést hozott a nehezen múló talpi bőnyegyulladásomra, és rögtön feleslegessé tette a talpbetéteket), a 1.5-3.5 mm talpvastagságú, nagyon erős talajérzetet adó. De van, akinek akár hónapokon, éveken keresztül jobban esik egy párnázottabb, vastagabb, valamennyire formázott talp, mert lassabban szokik vissza a teste a természetes igénybevételre. És persze létezik a kettő között mindenféle fokozat. Figyeld a tested jelzéseit, „szólni” fog, hogy mi jó neki az adott pillanatban, és mi nem! Ne erőltesd azt, ami fájdalmat okoz! (Ha még nem olvastad el a De nekem kényelmetlen a lapos talpú cipő bejegyzést, ajánlom, hogy tedd meg!)
  2. Ha kell, keress szakembert, aki tanácsokkal segít – folyamatosan bővülő listát itt találsz. Ha tudsz megbízható szakembert ajánlani, kérlek, írd meg nekem, hogy hozzátehessem a listához! Segítsük egymást! Köszönöm.
  3. Kezdőknek az általános ajánlás napi fél óra meztecipőzés, majd ezt egyéni ütemben lehet növelni. Az ütem millió tényezőtől függ: kor, test egyéni alkalmazkodási sebessége, mennyit jártál eddigi életedben mezítláb, mennyit jártál magassarkúban, van-e a testedben erősebb deformáció/gyulladás stb. Én speciel egy külföldi út során vettem az első meztecipőmet, és egész napos városnézéseket követtem el benne, egyszerűen mert az rögtön jobban esett a lábamnak, mint az eredeti cipőm, amiben csak talpbetéttel tudtam járni. De esős napokon kénytelen voltam a régi, vízálló cipőmet felvenni, és ez talán megmentett a túlerőltetéstől – akkor még nagyon keveset tudtam a témáról.
  4. Akár kipróbálod a meztecipőt, akár nem, mindenképpen érdemes rászoknod a vádlid rendszeres nyújtására, mert a hagyományos cipők sarka megrövidíti ezt az izmot, a kibillent testtartás és az ülő életmód miatt pedig a vádli több más, háttérbe kerülő izom (pl. farizom) helyett is dolgozhat.
  5. Érdemes lábgyakorlatokkal segítened a testedet: lazítani és erősíteni a lábujjaidat, tudatosan figyelni a megfelelő testtartásra és járástechnikára. Segíthet a jóga, a gyógytorna és minden olyan mozgásforma, melynek szerves része a szervezet természetes működésének szolgálata (és élvezete). Rövid, egyszerű gyakorlatokat találsz az Instagram fiókomban, illetve a kettes pontban.
  6. Gondosan válaszd meg a méretet és a cipő alakját, hogy megfeleljen a lábformádnak! Ehhez segítséget itt találsz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük